ייעוץ זוגי – שאלות ותשובות

״דמיון חשוב יותר מידע. ידע הוא מוגבל. הדמיון הוא אין-סופי"

משהו ביחסים שלכם לא עובד. החלטתם לפנות לייעוץ זוגי, או שאתם עדיין שוקלים את המהלך. מספר שאלות ותשובות על ייעוץ זוגי בכלל ועל הדרך שלי בפרט יעזרו לכם להחליט האם ייעוץ זוגי הוא הצעד הנכון עבורכם, והאם אני הוא האיש הנכון עבורכם.

בני זוג הנמצאים לפני כניסה לחופה, ובמיוחד אם מדובר על פרק א' בחיים, מומלץ שייפגשו עם יועץ/ת זוגית וזאת בחזקת "דע מה עומד להתרחש מעתה ואילך". במילים אחרות, גורם חיצוני יסביר לבני הזוג את השתלשלות העניינים בתקופה הראשונה לנישואים (LOVEY – DOVEY) ומה קורה בהמשך.

לגבי זוג נשוי, ההמלצה לא להמתין עד ש"שוברים את הכלים" אלא די בכך שמפלס הכעסים מתחיל לעלות, כשחשים חריקות בזוגיות. המתנה והתעלמות מהמציאות לא תביא מזור אלא רק תחריף את המצב.

מגשר בגירושין מייצג למעשה את שני בני הזוג ותפקידו להביאם להסכמות הדדיות תוך כדי ביצוע פשרות. כן הוא כמו לוליין ההולך על חבל דק הלוך וחזור בין הצדדים. לעומתו, עו"ד לענייני גירושין מייצג צד אחד ומנסה להשיג בעבורו את המירב וממש לא אכפת לו מהצד השני. מבחינת העו"ד, הצד שהוא מייצג הוא הצד המסכן והחלש ויש להיענות לכל דרישותיו וגחמותיו. מה אומר, לעיתים כשאני קורא פסקי דין ואני קורא מה ביקש עו"ד של אחד הצדדים אני ממש מתפלץ. בל נשכח, הדובר בבית המשפט הוא העו"ד המייצג ולא הצד התובע, או הצד הנתבע.
להבדיל מהמתרחש בתהליך משפטי, בגישור כל אחד יכול לבטא את עצמו בכל עת. המפגשים הם פחות פורמאליים. לעומת זאת, בבית משפט התובעים עצמם ממעטים לדבר, אם בכלל. גם לשופט אין זמן להקצות להם והוא פונה אליהם רק במקרים קיצוניים. הדוברים העיקריים אלו עורכי הדין המייצגים את הצדדים.
דבר שלישי, ולא פחות חשוב, עלות הייצוג המשפטי. לא אנקוב במספרים מאחר ובכל אזור התעריפים שנוהגים עורכי דין לגבות הינם גבוהים ויכולים להגיע אף למאות אלפי שקלים. לעומתם, גישור יכול להסתכם בפגישות אחדות ועלותו נמוכה ויכולה להסתכם בין עשרת אלפים ₪ לעשרים וחמישה אלף ₪, בדר״כ.

בהחלט כן, אך ברור למבקש/ת שבמקרים מסוימים הדבר עלול לפגוע באיכות הטיפול. במידה והבעיה נוגעת אך ורק לפונה אזי אין בעיה ואולי מוטב שבן/ת הזוג לא יהיה נוכח בייעוץ ואולי אף לא יידע. אם הבעיה משותפת לשני בני הזוג אזי הייעוץ ליחיד יהיה חלקי. אציין ואומר שאני יוצר קשר עם הצד המסרב ומנסה לשכנעו להצטרף לתהליך. בד"כ, הדבר מצליח ואף מועיל.

אני שונה בגישה לפיצוח הבעיה בין אם בצורת החשיבה ובין אם באופן הדיבור. כן, אני שותף פעיל ומבקש הסברים ולא מצפה מהלקוח שיספק הסברים. יש לעיתים שהלקוחות חשים כאילו הם בחקירה  ולפיכך אם לא שאלתי בצורה הכי ספציפית הרי שהם לא יענו בצורה המצופה. הדברים לא נעשים מהרצון להסתיר פרטים אלא מתחושת אי הנוחות לדבר על דברים מסוימים ו"פה קבור הכלב", או כמו שאומר הפתגם העממי "אלוהים מצוי בפרטים הקטנים". אני לא נותן לדברים לחמוק…. . הדברים נעשים ברגש וברגישות אך תסכימו עימי שלא ניתן לדלג עליהם. ולא תאמינו, אם בהתחלה הלקוחות לא חשים בנוח הרי שבסוף הם מאוד מעריכים את זה. 

תלוי במידת שיתוף הפעולה של בני הזוג ורצונם הכן להציל את נישואיהם. יש כאלו שבאים לעשות "וי" ולנקות את מצפונם כשבפועל מטרתם להתגרש. לא תאמינו לעיתים מתברר שזו כוונת שני בני הזוג אך הם הסתירו זאת אחד מהשני…. . במקרה שאני חש בכך אני מברר, בעדינות, אם כוונתם להתגרש (כי חבל לבזבז זמן על ייעוץ זוגי  כשאתה נוכח שהכול "תקוע" ויש רצון עז להיפרד). אם אני נענה בחיוב (וגם אז אני מברר לעומק שהדבר לא נאמר בעידנא דריתחא אלא בכוונה מלאה) אני מציע לבני הזוג את שרותיי כמגשר בגירושין. 

מניסיוני ומניסיון קולגות משך הייעוץ אורך בין 10 – 20 פגישות, אם כי כל מקרה לגופו.

לא. ההתחייבות היחידה של מי שחפץ בייעוץ זוגי היא להיות גלוי וישר ולא להסתיר פרטים או לעגל פינות. בנוסף, לבצע מטלות בית במידה ותינתנה.

בהחלט וזכות זו מוקנית למטופלים וליועץ.ת. כל אחד משיקוליו שלו. לא רק זאת, אין צורך להסביר את הסיבה להפסקת התהליך. די בהודעה מנומסת.